41041
Książka
W koszyku
Zioła i przyprawy mojej kuchni / Biruta Markuza-Bieniecka. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Watra, 1978. - 135, [1] s., [20] k. tabl. kolor. : il. ; 17 cm.
Forma i typ
Temat
Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką. Nie można wobec tego przyjąć założenia, że istnieją jakieś sztywne kanony i ścisłe recepty, przestrzeganie których równoznaczne jest ze zdobyciem dyplomu äartysty". Nie mniejszym jednak błędem byłoby lekceważenie podstawowej wiedzy z tego zakresu, która jest sumą doświadczeń i tradycji wielu kuchni narodowych. Nie każdy ma szanse zostania wytrawnym znawcą smaków i twórcą ich nowatorskich połączeń, ale dźwignięcie się o jeden tylko szczebel ponad szarą i smutną nijakość gustów ukształtowanych spożywaniem dań monotonnych smakowo stanowi już niebłahe osiągnięcie. Wierzę, że szansę taką stwarza samo pobudzenie wyobraźni, otwarcie perspektyw, uświadomienie możliwości. Temu zadaniu służyć ma moja książka. Tytuł niech usprawiedliwi jej osobisty ton. Naczelną zasadą, którą powinniśmy się kierować przy stosowaniu przypraw roślinnych, jest primum non nocere Ś po pierwsze nie szkodzić. A znaczy to: nie zabijać natuialnych smaków potraw, nie fałszować ich. Posłużmy się przykładem. Ideałem nie jest bynajmniej wyprodukowanie äczerniaka a la łosoś", ale wymyślenie takiego sposobu przyrządzania tej świetnej przecież ryby, by mogła ona Ś ujawniając swoje oryginalne walory smakowe Ś z łososiem konkurować. Konsekwencje tej zasady sięgają dalej i głębiej.
Status dostępności:
Filia Mystków - Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej