41039
Book
In basket
(Dobra Kuchnia)
Wielką zaletą polskiej kuchni jest jej zróżnicowanie regionalne. Każdy region ma swoje typowe potrawy, albo sposoby ich przyrządzania, które wynikają z charakterystyki regionu, związanej nie tylko z jego położeniem czy klimatem, ale także dostępnością produktów czy miejscowymi zwyczajami i tradycjami. Warto odkryć i poznać dania, które są przykładami kulinarnego folkloru i sprawią, że codzienne menu nabierze nowych smaków. W książce zamieszczono przepisy charakterystyczne dla siedmiu polskich regionów kulinarnych. Dzięki nim, niezależnie od miejsca zamieszkania, każdy będzie mógł poczuć w domu ulubione smaki wybranej kuchni regionalnej. Dania są bardzo zróżnicowane: od zupełnie prostych i łatwych do przyrządzenia, aż po bardziej wykwintne, które potrafią zaspokoić nawet najbardziej wyszukane podniebienia - każdy znajdzie coś dla siebie. Poszczególne rozdziały są opatrzone obszernym wstępem, pokazującym tło historyczne i kulturowe oraz przybliżającym specyfikę danego regionu.
Availability:
Kamionka Wlk.- Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. s. 237. - Indeks.
Formatted contents note
Zawiera: Kuchnia kaszubska ; Kuchnia wielkopolska ; Kuchnia śląska ; Kuchnia góralska ; Kuchnia mazurska ; Kuchnia podlaska ; Kuchnia kresowa
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again